
JAVASCRIPT DERSLERİ ANASAYFA ÖNCEKİ DERS SIRADAKİ DERS
Konu başlığına tıklayarak detayları görebilirsiniz!!!
Javascirpt'te değişken türü belirtmeye gerek yoktur. Tarayıcı değişkene atanan veriye göre değişken türünü belirler.
var ad = 87; // Javascript bunu number (sayı) değişken türü olarak algılar var ad = "Mustafa"; //Javascript bunu string (yazı) değişken türü olarak algılar
Değişken Türleri;
Javascript'te aşağıdaki şekilde 6 adet değişken türü kullanılmaktadır.
1- NUMBER (SAYI) DEĞİŞKENLER
2- STRING (YAZI) DEĞİŞKENLER
3- BOOLEAN (MANTIKSAL) DEĞİŞKENLER
4- UNDEFINED (TANIMLANMAMIŞ) DEĞİŞKENLER
5- NULL (DEĞERSİZ) DEĞİŞKENLER
6- OBJECT (NESNEL) DEĞİŞKENLER
Number, Boolean ve String veri türleri birincil (ilkel) veri türleri olarak adlandırlır.
Undefined ve Null veri türleri özel (special) veri türleri olarak adlandırlır.
Bu veri türü tam ve ondalıklı sayıları belirtmek için kullanılır. Türü number olan bir değişken "Number" nesnesi ile tanımlanmış olan kalıtsal metod ve özellikleri otomatik olarak alır.
Standart rakamlar dışında; 8 (Octal), 16 (hexadecimal) ve üstel (E ile gösterilen) sayılar da bir değişkene atanırsa veri türü yine number olur. 8 tabanlı sayılar için başına 0, 16 tabanlı sayılar için başına 0x konulur. Number veri türleri aşağıdaki gibidir;
var a = 35; // Tamsayı number değişkeni var b = 2.7; // Ondalık Sayı number var c = 070; // 8 tabanında düzenlenmiş 56 sayısı var d = 0xB; // 16 tabanında düzenlenmiş 11 sayısı var e = 5.24e+3; // 5240 değeri atanmış sayı
16 sayı tabanında 0'dan 9'a kadar rakamlar ve A ile F arası harfler kullanılır. Genelde sayfa tasarımlarında veya CSS'de günlük hayatımızdaki renkler hexadecimal (mesela kırmızı #FF0000) kullanılarak belirtilirler.
DİĞER NUMBER VERİ TÜRLERİ
A- MAX_VALUE (MAKSİMUM DEĞER):
Bir değişkenin alabileceği en yüksek değer atanmak isteniyorsa MAX_VALUE kullanılır. Bu değer: 1.7976931348623157e+308'dir.
var maksimumDeger = Number.MAX_VALUE; // Bir değişkenin alabileceği en büyük (maksimum) number değeri
B- MIN_VALUE (MİNİMUM DEĞER):
Adından da anlaşılacağı üzere max-value'nin tersine bir değişkenin alabileceği en küçük değer atanmak isteniyorsa MIN_VALUE kullanılır. Bu değer: 5e-324'dür.
var minimumDeger = Number.MIN_VALUE; // Bir değişkenin alabileceği en küçük (minimum) number değeri
C- POSITIVE_INFINITY (ARTI SONSUZ):
Bir değişkene number türünün saklayabileceği artı (+) sonsuz değer atanmak isteniyorsa POSITIVE_INFINITY kullanılır.
var artiSonsuz = Number.POSITIVE_INFINITY; // Bir değişkenin alabileceği artı sonsuz number değeri
D- NEGATIVE_INFINITY (EKSİ SONSUZ):
Bir değişkene number türünün saklayabileceği eksi (-) sonsuz değer atanmak isteniyorsa NEGATIVE_INFINITY kullanılır.
var eksiSonsuz = Number.NEGATIVE_INFINITY; // Bir değişkenin alabileceği eksi sonsuz number değeri
E- NAN (SAYI DEĞİL):
Bir değişkene atanan number türünün saklayabileceği özel NAN değerini temsil eder. Uzun hali 'Not a Number olarak yani sayı değil olarak bilinir.
var sayiDegil = Number.NAN; // NAN değeri atanmış bir number değişkeni
Bir değişkene yazı ya da yazı grupları atanmak, istendiğinde çift tırnak ("abc") ya da tek tırnak ('abc') içerisinde atadığımız değerler otomatik olarak string (yazı) değişkeni olarak belirlenir. Eğer tırnak içerisinde sayısal değer kullanırsak bu değerler de string (yazı) değişken türü olarak algılanır.
Değeri string olan bir değişken matematiksel bir ifade içerisinde kullanılırsa bir önceki dersimizde belirttiğimiz "NaN" yani sayı değil değerini döndürür.
var adi = "Ahmet"; // Çift tırnak içerisinde String değişkeni var soyadi = 'Kadıoğlu'; // Tek tırnak içerisinde String değişkeni var sayi = "1234"; // Tırnak içerisinde yazıldığından number değil String değişkeni var sinifi = '5A'; // Tırnak içerisinde yazıldığında String değişkeni
Değişkene atanan değerin sadece doğru (true) veya yanlış (false) olabileceği veri türüdür. true veya false kelimeleri küçük harfle yazılmalıdır. Veri türü boolean olan bir değişken global olarak tanımlanmış Boolean nesnesinde türetilmiş bir nesne olarak işlem görür. Sadece iki ihtimalli sonuç doğurabilecek işlemlerde kullanılabilir.
var a1 = true; // Doğru değeri almış Boolean değişkeni var a2 = false; // Yanlış değeri almış Boolean değişkeni
Var ile herhangi bir değişkene herhangi bir değer atamazsak bu değişken undefined yani tanımlanmamış değişkenler olarak işlem görür. Daha çok bilgi girişini kullanıcıdan beklediğimiz durumlarda kullandığımız bir değişken türüdür.
var adi; // Tanımlanmamış değişken document.write(adi); // Tanımlanmamış değişken yazdırma
Değer atanmamış değişkeni bir ifade içerisinde kullanırsak NaN değerini elde ederiz.
var a = 9; // Tanımlanmış number (sayı) değişkeni var b; // Tanımlanmamış değişken document.write(a*b); // Tanımlamış a değişkeni ile tanımlanmamış b değişkeni çarpıldığında sonuç NaN olur
Tanımlanan değere ait bir başlangıç değeri olmayacaksa Null değerini atayarak değişken türünün null olmasını sağlarız. Null değerine sahip bir değişkende matematiksel ifade ya da yazı kullanılırsa üstü kapalı bir dönüşüm gerçekleştirir.
var a = null; // null (değersiz) değişken türü var b = "Karaca"; // String (yazı) değişken türü var c = a + b; // Toplama sonucunda sadece String (yazı) verit ürü görünür.
Yukarıdaki örnekte b değişkeninin string olması nedeniyle c değişkenindeki artı operatörü birleştirme işlemi gerçekleştirir. a değişkeninin değeri boş olarak işlem görür. c değişkeninin değeri "Karaca" olarak bulunur.
Bir değişkene özellik ve metodlara sahip bir nesne atandığında, bu değişkenin veri türü object olarak seçilir. Sıkça kullandığımız dizi yapılarında da veri türü object olarak belirlenir.
