Menu

MYSQL DERSLERİ     ANASAYFA     ÖNCEKİ DERS     SIRADAKİ DERS

Konu başlığına tıklayarak detayları görebilirsiniz!!!

MAX (MAKSİMUM)

MySQL temellerini ve çok kullanılan elemanlarını gördükten sonra artık tablomuz üzerinde çeşitli işlemler yapabileceğimiz fonksiyonlara geçebiliriz. İlk olarak MAX yani bir sayının maksimumunu bulmamıza yardımcı olabilecek fonksiyon ile başlayabiliriz. Örnek çalışmamız üzerinde en yüksek hasılata sahip filmi bulmak için SELECT MAX(hasilat) from filmler şeklinde bir kod yazacak olursak bize istediğimiz sonucu verecektir.


mySQL41

MIN (MINIMUM)

MAX'ın tam tersi olarak MIN bize bir sayı dizisinin minimumunu bulma da yardımcı olur. Yine örneğimiz üzerinde en düşük hasılata sahip filmi bulmak için SELECT MIN(hasilat) FROM filmler dediğimizde bize en düşük hasılata sahip filmi döndürecektir.


mySQL20

Yukarıdaki örnekte bize sadece hasilat kolonun döndüğünü gördük. Eğer tüm kolonlarıyla birlikte en düşük hasılata sahip filmi bize göstermesini istersek; SELECT * FROM filmler WHERE hasilat = (SELECT MIN(hasilat) FROM filmler) şeklinde yazarak bunu elde edebiliriz.


mySQL20

ROUND / HAVING

ROUND ile sayıların sonundaki virgülden sonra kaç rakam olacağını belirliyoruz. 1 (bir) yazarsak bir rakam, 2 (iki) yazarsak iki rakam olur gibi.

HAVING bir bakıma sorgulamamız için bir filtreleme uyguluyoruz. Mesela örneğimizde 500 milyon üzerinde ortalama hasılata sahip filmleri göster diyoruz.


mySQL20

UPPER CASE / LOWER CASE

UPPER CASE büyük harf, LOWER CASE küçük harf anlamına gelir. Eğer hücremizdeki tüm harfleri büyük yapmak istersen UPPER CASE, küçük harf yapmak istersek LOWER CASE kullanarak bunu gerçekleştirebiliriz. Örneğimize geçmeden önce tablomuzdaki film_tur kısmında INSERT INTO parantezleri arasındaki tüm harfleri küçük olacak şekilde değiştiriyoruz. Sonrasında SELECT film_tur, UPPER(film_tur) FROM filmler diyerek kodumuzu çalıştırdığımızda INSERT INTO tırnakları içerisinde girdiğimiz alanlar küçük harf olmasına rağmen hücredeki kelimelerin büyük harfe dönüştüğünü görebiliriz.


mySQL41

Tam tersi harfleri büyük harf yapıp sonrasında küçültmek istersek LOWER ifadesini kullanıyoruz.


mySQL41

LENGTH (UZUNLUK)

LENGTH kullanarak bir hücredeki kelimelerin içerisinde kaç harf/karakter/rakam olduğunu hesaplayabiliriz.


mySQL20

LEFT / RIGHT / MIDDLE (SAĞ / SOL / ORTA)

LEFT ifadesini bir hücredeki kelimelerin/sayıların/karakterlerin soldan yani baştan bir kısmını sorgulamak istiyorsak kullanıyoruz.


mySQL20

RIGHT ifadesini bir hücredeki kelimelerin/sayıların/karakterlerin sağdan yani sonundan bir kısmını sorgulamak istiyorsak kullanıyoruz.


mySQL20

MID ifadesini bir hücredeki kelimelerin/sayıların/karakterlerin tamamını değilde ortasından bir kısmını sorgulamak istediğimde kullanıyorum. Kodumuzda yazdığımız ilk rakam kaçıncı karakterden başlayacağını, ikinci rakam ise ilk karakterden sonra kaç karakter daha göstermesini istediğimizi temsil ediyor. Bu noktada eğer dört karakterden oluşan bir hücrede beşinci karakterden başla dersek bize hata vermez ama boşa döner.


mySQL20