
MYSQL DERSLERİ ANASAYFA SIRADAKİ DERS
Konu başlığına tıklayarak detayları görebilirsiniz!!!
MySQL konusuna girmeden sizlere veritabanı (database) ve SQL (Structured Query Language) hakkında özet bilgiler vermek isterim. Veritabanı elimizde bulunan verilerin belirli bir düzen içerisinde tutulduğu sistemlere verilen genel bir isimdir. Örneğin işyerinizde çalışan her bir personele ait ad, soyad, yaş, görev vb. bir yapı oluşturup ilerde kullanılmak üzere veya başka yazılımlarla iletişime geçmek amacıyla bu bilgilerden bir veritabanı oluşturabilirsiniz.
Ama hem bu verileri oluşturmak hem de verileri yönetip, düzenleyebilmek için çeşitli veritabanı yönetim sistemlerine (Database Management Systems) yani bir başka deyişle programlarına ihtiyaç duyarız. Günümüzde yaygın kullanılanlar; MsSQL, MS Access, Oracle, IBM DB2, Paradox ve Mysql'dir. Veritabanı yönetim programları genelde ücretlidir. Ama biz eğitimlerimizde mümkün olduğunca ücretsizler üzerinden ilerleyeceğiz.
SQL konusuna gelirsek 'Structured Query Language' yani yapılandırılmış sorgu dili anlamına gelir. Asıl kullanım amacını çok büyük veri gruplarının içerisinde istediğimiz sorguları gerçekleştirerek bize bu sorgulara karşılık gelecek dönüşlerin sağlanması gibi düşünebilirsiniz. Basit dilde anlatmak gerekirse veri tabanımızda önceden girdiğimiz bilgiler içerisinden ihtiyacımız olduğu anda ihtiyacımız doğrultusunda bize istediğimiz sonuçları getiren bir sorgu sistemi diyebiliriz.
MySQL daha önce değindiğimiz gibi veritabanı üzerinde işlem yapabilmemizi sağlayacak olan veritabanı yönetim yazılımlarından biridir. MySQL tüm masaüstü ve web programlama (Java, Asp, Php vb.) dillerinin yanı sıra hemen hemen her işletim sistemine kolayca uyum sağlayabilmektedir (Windows, Unix, Linux, iOS gibi). Mysql hem ücretsiz hem de ücretli lisansa sahiptir. Bu nedenle en çok tercih edilen veritabanı yönetim yazılımlarındandır.
Birçok karakter setini desteklemesine rağmen çok farklı karakterleri içeren dil farklılıkları oluştuğunda hata verebiliyor. MySQL'in güçlü yanlarından biri de kullanıcı yekilendirmelerinin çok güçlü olmasıdır.
Kurulumlarımız üç aşamada gerçekleşecektir. Birinci aşama SQL Server oluşturma, ikinci aşama veritabanı yönetimi yazılımı kurulması, üçüncü aşama ise server ve veri tabanı bağlantısının yapılmasıdır.
SQL işlemlerimizde sıkıntı yaşanmaması ve yazılımlarımızın veritabanına kolay ulaşımı amacıyla bir server oluşturmamız gerekiyor. Oluşturduğumuz veri tabanlarını bu server üzerinde saklayacağız. Eğitimlerimizi ücretsiz olarak devam ettirebilmek amacıyla veritabanımızı saklamak için buraya tıklayarak MySQL Free/Sign Up kısmından bilgilerimizi girip bir hesap oluşturuyoruz.

Hesabımızı oluşturup hesap ayarlarına girdiğimizde Server Location kısmından server lokasyonunu belirleyip Save Location düğmesine tıklıyoruz (şu aşamada neyi seçtiğiniz çok önemli değil). Ardından hemen alt tarafındaki Start New Database düğmesine basarak database'imizin oluşturulup kayıtlı mail adresimize bilgilerin gelmesini sağlıyoruz.

Bu işlemden hemen sonra aşağıdaki gibi bir ekran oluşacak ve mailimize database ile ilgili bilgilerimiz gelecektir. Mailimize gelmiş olan Database Name, Database Username, Database Password gibi bilgiler bize az sonra kuracağımız DBVisualizer programında gerekli ayarları yapmamız için gerekecektir. Aşağıdaki fotoda boş gibi görünen Database Name, Database Username, Database Password alanları sizin ekranınızda görünür olacaktır. Ben görünmesini istemediğimden bilerek sildim.

Daha önce değindiğimiz gibi veritabanlarımızı yönetmek amacıyla bir veritabanı yönetim yazılımına ihtiyacımız vardır. Bu yazılımlar hem veritabanı server'ımıza bağlanmamızı hem de SQL dosyları üzerinde işlem yapaiblmemizi sağlar.
21 gün ücretsiz olması nedeniyle DBVisualizer programını buraya tıklayarak indirebilirsiniz. Bu programla sadece 1 adet veritabanı oluşturabiliyoruz. Ayrıca bir çok özellikte de kısıtlama yaşanmaktadır. Değişik projelerde sıkıntı yaşanabilir ama eğitimler süresince bir sıkıntı yaşamayacaksınızdır.

Kurulum dosyasını indirip çift tıklıadıktan sonra çıkan ekranlara klasik Next / Accept diyerek kurulumu tamamlıyoruz.
DBVisualizer programını kurduktan sonra çalıştırdığımızda karşımıza New Connection Wizard yani yeni bağlantı sihirbazı çıkıyor. ben connection1 adında bir bağlantı oluşturuyorum. Siz istediğiniz adı verebilirsiniz. Ama aynı olması herkes için daha iyi olacaktır. Next diyip devam ediyoruz.

'Select Database Driver' kısmında MySQL seçip yine Next diyerek devam ediyoruz.

Bir sonraki ekranda freesqldatabase.com'dan mail adresimize gelen bilgilere ihtiyacımız olacaktır. Database Server kısmına mailimizdeki Host kısmını yazıyoruz, Port 3306 olur büyük ihtimalle. Database, Database Userid ve Database Password kısımlarını yine mailimize gelen bilgilerle düzenleyip alt taraftaki 'Ping Server' butonuna tıklayarak bağlantımızı kontrol ediyoruz.

Eğer Ping Server dediğimizde 'Successfully verified that the specified server port is accessible' diyorsa bağlantımız başarılı demektir. Son olarak Finish diyip bağlantımızı oluşturuyoruz. Bu sayede veri tabanımızla server arasındaki bağlantımızı yapmış oluyoruz.
