Menu

JAVASCRIPT DERSLERİ     ANASAYFA     SIRADAKİ DERS

Konu başlığına tıklayarak detayları görebilirsiniz!!!

JAVASCRIPT NEDİR?

Javascript ilk olarak Netscape firması çalışanı Brendan Elch tarafından 1995'te geliştirilmiştir. Livescript adı ve Netscape sürümü ile başlamış olup, Netscape Navigator 2.0B3 ile bugünkü adı olan Javascript adını almıştır. Javascript tarayıcı(browser) tabanlı bir script dilidir. Çalışması ve etkileşime girebilmesi için günümüzde de yaygın olan tarayıcıların kullanılması gerekir (Chrome, Safari, Mozilla, Opera vb.).

Javascript daha çok internet sayfalarında anket, quiz, uyarı penceresi gibi birçok interaktif uygulama oluşturmak için kullanılabilir. Örneğin; kullanıcı herhangi bir formda onayla tuşuna bastığında şifresini yazmayı unutursa “Şifrenizi Girmediniz” diye bir pencere açılmasını sağlamak istiyorsak bunu JavaScript ile sağlarız.


NEDEN JAVASCRIPT?

Genel olarak HTML ve CSS ile oluşturulmuş projelere bazı özellikler katmak ve etkileşimde bulunmak amacıyla oluşturulmuş bir kodlama dilidir. Javascript ile kullanıcı isteklerine uygun işlevler ve kullanıcı ile iletişime geçme konusunda yardımcı araçlar oluşturabiliriz. CSS ve HTML içerisinde yer alan durağan içerikleri Javascript kodları ile etkileşime geçirerek daha gelişmiş ve faydalı web sayfaları, uygulamalar geliştirebiliriz.

HTML5'in yayınlanmasından sonra Javascript'e olan ilgi daha da artmıştır. HTML5'in direk olarak kullandığı kodlama/proglama dili Javascript'tir. Bu nedenle tarayıcı geliştiricileri HTML5'in duyurulması ile birlikte Javascript ve W3C bildirimlerine verdikleri desteği çok hızlı bir şekilde arttırmaya devam etmektedirler. Yanlış anlaşılmaması gereken nokta; HTML diğer yazılım dilleriyle de çeşitli entegre çalışmalarla iletişime geçebilir ama javascript direk iletişim kurabildiği bir script dilidir.


HTML + CSS + JAVASCRIPT

HTML, CSS ve Javascript beraber kullanıldığında aşağıdaki gibi bir yapı ortaya çıkmaktadır;

    HTML Web Sayfası + CSS + Javascript => İçerik (HTML) + Sunum (HTML)  + Biçimlendirme (CSS) + Etkileşim (JS)

DOM VE W3C İLİŞKİSİ

Javascript ile ayrıca tanımladığımız nesne, özellik ve metotların yanısıra Doküman Nesne Modeli (Document Object Model-DOM) ve W3C tarafından geliştirilen ek teknoloji, özellik ve metotlarda senkronize bir şekilde kullanılabilir. Mesela web sayfamız içerisindeki bir elemanı nesne olarak elde etmek için DOM içeriğiyle oluşturulmuş bir metot kullanılabilir. Fakat bu gibi durumlar tarayıcı (browser) ile alakalıdır, yani tarayıcı desteğinin de olması gerekmektedir. İlerki konularda daha detaylı olarak bu konudaki bilgiler paylaşılacaktır.