
JAVA DERSLERİ ANASAYFA ÖNCEKİ DERS SIRADAKİ DERS
Konu başlığına tıklayarak detayları görebilirsiniz!!!
Array İngilizce'de olduğu gibi Java'da da liste ya da dizi anlamında kullanılmaktadır. Array'ler ile çeşitli değişken gruplarını tek seferde ve daha kısa kodlamarla listeler halinde tanımlayabilir ve class'larımızda çağırabiliriz.
Ders15_Array adında yeni bir class oluşturuyoruz ve her zamanki gibi main metodumuzu yazıyoruz. Array'leri iki şekilde yazabiliyoruz. Aşina olmanız açısından biz her iki yöntem için de birer örnek yapacağız.
public class Ders15_Array { public static void main (String[] args){
İlk yöntem olarak birinci kısımdaki örneğimize gelecek olursak . Mesela 6 asal sayıdan oluşan bir liste yapalım. Normalde 6 integer değişkenini teker teker oluşturarak da bunu yapabiliriz. Bunun yerine asalSayilar adıyla bir array (liste) oluşturuyoruz. asalSayilar olacağından türünü int olarak yazıyoruz ve hemen ardından köşeli parantez [] açıp kapatıyoruz. Java bu köşeli parantezi [] gördüğünde bunun bir array olduğunu otomatik olarak algılıyor. Eğer koymazsak normal bir int değişkeni olarak algılar. Köşeli parantezin içine yazdığımız sayı ile de array'imizin kaç elemanı olacağını belirtiyoruz. Burada bir değer ataması yapmıyoruzkaç elemandan oluşturacağımızı belirtiyoruz. Biz 6 yazdığımız için 6 elemanı olacağını belirtmiş olduk. Liste elemanlarımız asalSayilar[] şeklinde tanımlıyoruz. En dikkat edilmesi gereken konulardan biri de Java saymaya 0'dan başlar, 1'den değil. Array'lerde bu konuya dikkat etmeniz gerekmektedir. Yani bir array'in ilk elemanı her zaman 0'dır. Sonrasında her elemanımızı tek tek tanımlıyoruz.
int asalSayilar[] = new int[6]; asalSayilar[0] = 2; asalSayilar[1] = 3; asalSayilar[2] = 5; asalSayilar[3] = 7; asalSayilar[4] = 11; asalSayilar[5] = 13;
Son olarak System.out.println kullanarak tanımladığımız elemanlardan 4. olanı yani 11'i çağırıyoruz. Programı çalıştırdığınızda konsola 11 rakamının yazıldığını göreceksiniz.
System.out.println(asalSayilar[4]);
İkinci array oluşturma yönteminde ise matematikten aşina olduğumuz süslü parantez içerisine küme mantığıyla elemanlarımızı yazıyoruz. Bu yöntemde array'imizin kaç elemanın olacağını belirtmemize gerek yoktur. Java bizim için kaç elemanı olduğunu otomatik olarak hesaplayacaktır. İşlev olarak iki yönteminde birbirinden farkı yoktur. Tek fark eleman sayılarının belirtilip belirtilmemesidir. alisverisListesi adında bir liste oluşturarak bir önceki yöntemdeki mantıkla ama süslü parantez içerisinde elemanlarımızı tanımlıyoruz ("Çay", "Peynir", "Ekmek") gibi. Bu sefer text'ten oluşacak bir liste oluşturacağımız için String türünden bir array tanımlıyoruz.
String alisverisListesi[] = {"Çay", "Peynir", "Ekmek"};
Listemizin elemanlarını çağırmak için yine System.out.println(alisverisListesi[0]); diyip parantez içerisinde array adını ve çağıracağımız elemanının numarasını belirtiyoruz.
System.out.println(alisverisListesi[0]);
Listelerde elemanlara daha sonra farklı atamalarda yapabiliriz. Örneğin listemizin 0. elemanı olan ¨Çay¨ yerine ¨Domates¨ olarak atadığımızda java en son yaptığımız atamayı görecek ve 0. elemanı çağırdığımızda konsola ¨Domates¨ yazdıracaktır. (Ders ekran görüntüsü görselinde konsol çıktısını görebilirsiniz)
alisverisListesi[0] = ¨Domates¨; System.out.println(alisverisListesi[0]); } }
Listelerimizde String, int, boolean, gibi değişkenleri kullanacağımız gibi oluşturduğumuz class'ları da eleman olarak barındırabiliriz.
TOPLU DERS KODLARI VE KONU ÖZETİ
public class Ders15_Array { public static void main (String[] args){ int asalSayilar[] = new int[6]; // asalSayilar adında bir küme yaratıyoruz, 6 ile de kaç eleman alacağını belirtiyoruz. asalSayilar[0] = 2; asalSayilar[1] = 3; asalSayilar[2] = 5; asalSayilar[3] = 7; asalSayilar[4] = 11; asalSayilar[5] = 13; System.out.println(asalSayilar[4]); // asalSayilar listesinin 4. elemanını ekrana yazdır diyoruz yani 11 // bu başka bir liste/küme oluşturma yöntemidir. Burada eleman sayısı belirtmiyoruz. String alisverisListesi[] = {"Çay", "Peynir", "Ekmek"}; System.out.println(alisverisListesi[0]); // burada alisverisListesi'nin 1. elemanını yazdır diyoruz yani çay alisverisListesi[0] = "Domates"; // liste elemanları static olmak durumunda değil yeni değer atayıp değeri almasını sağlayabiliriz System.out.println(alisverisListesi[0]); } }
DERSLE İLGİLİ EKRAN GÖRÜNTÜSÜ

Bu dersimizde birden fazla array oluşturup üzerinde işlem yapmayı öğreneceğiz. Yine Ders16_MultiArray adında bir class oluşturup main metodumuzu yazıyoruz.
public class Ders16_MultiArray { public static void main (String[] args){
int türünden asalSayilar ve tamSayilaradında iki yeni liste oluşturuyoruz . Normalde tek köşeli parantez kullanıyorduk ama bu sefer çoklu olacağı için iki tane köşeli parantez koyuyoruz. Java bu durumda çoklu bir liste oluşturacağımızı anlıyor. Sonrasında iki ayrı süslü parantez içerisinde elemanlarımızı yazıyoruz. Bu sefer süslü parantezlerin başına ve sonuna da ekstra birer tane daha süslü parantez koymayı unutmuyoruz.
int asalSayilar [][] = {{2, 3, 5, 7}, {11, 13, 17, 19, 23}}; int tamSayilar [][] = {{1, 2, 3}, {4, 5, 6, 7}, {8, 9}};
Metodları (fonksiyonları) çağırmak için daha önceden fonksiyon ismini yazarak (burada fonksiyonumuz 'listele'), parantez içerisinde neyi çağırmak istediğimizi belirtip sonuna noktalı virgül koymayı unutmuyoruz. listele() adlı metodumuzu (fonksiyonumuzu) bir sonraki adımda oluşturacağız.
System.out.println(“Asal Sayılarımız: ”); listele(asalSayilar); System.out.println(); System.out.println(“Tam Sayılarımız: ”); listele(tamSayilar); }
Bu işlemlerden sonra bize listelerde üzerinde işlem yapmayı sağlayacak olan listele() metodumuzu (fonksiyonumuzu) yazıyoruz. Öğrendiğimiz üzere fonksiyon ile birşeyler döndürmek istiyorsak kodumuza sadece void eklememiz yeterlidir. Sonrasında ise fonksiyonumuzun ismini vererek hangi parametreyi almasını istiyorsak onu da parantez içerisinde belirtiyoruz.
public static void listele (int sayilar [][]) {
Hangi listemizin kaç elemanı olduğunu anlamak ve bu elemanları yazdırmak amacıyla bir for döngüsü yazıyoruz. İlk kısımda 1 ve ikinci listemizi yazdır diyoruz. 3, 4 ve 5. listeleri yazdırmak içinse 2. for döngüsünü kullanıyoruz. for dögüsüyle belirlediğimiz elemanların yazdırılması için yine System.out.println kullanıyoruz.
for (int a = 0; a < sayilar.length; a++) { System.out.print((a + 1) + ". liste: "); for (int b = 0; b < sayilar[a].length; b++) { System.out.print((sayilar[a][b] + 1) + "\t"); } System.out.print(); } } }
TOPLU DERS KODLARI VE KONU ÖZETİ
public class Ders16_MultiArray { public static void main (String[] args){ // asal sayılar ve tam sayılardan oluşan iki adet çoklu array oluşturuyoruz int asalSayilar [][] = {{2, 3, 5, 7}, {11, 13, 17, 19, 23}}; // 2 ayrı listeden oluşan array için 2 köşeli 2 süslü parantez kullanıyoruz int tamSayilar [][] = {{1, 2, 3}, {4, 5, 6, 7}, {8, 9}}; // aynı sayıda olmaması için 3 liste oluşturuyoruz System.out.println(“Asal Sayılarımız: ”); listele(asalSayilar); // metod çağırmak için metod adını (listele) yazıp parantez içine de çağırmak istediğimiz liste adını yazıyoruz System.out.println(); // okunaklı olması için araya bir satır boşluk bırakıyoruz System.out.println(“Tam Sayılarımız: ”); listele(tamSayilar); } // listele adında bir metod oluşturup parametre olarak integer türünden sayılar listesi oluşturmasını istiyoruz public static void listele (int sayilar [][]) { // listemizin kaç elemanı olduğunu bulmak için bir for döngüsü oluşturuyoruz for (int a = 0; a < sayilar.length; a++) { System.out.print((a + 1) + ". liste: "); // listeyi yan yana basması için println değil print yazıyoruz for (int b = 0; b < sayilar[a].length; b++) { System.out.print((sayilar[a][b] + 1) + "\t"); // rakamların okunaklı olması için araya tab koyuyoruz } System.out.print(); } } }
DERSLE İLGİLİ EKRAN GÖRÜNTÜSÜ
