
JAVA DERSLERİ ANASAYFA ÖNCEKİ DERS SIRADAKİ DERS
Konu başlığına tıklayarak detayları görebilirsiniz!!!
Değişkenleri class'ımızın elemanları gibi düşünebilirsiniz. Değişken adları belirlerken yine yazılı olmayan kurallar doğrultusunda değişken adını küçük harfle başlatmak gerekir. Eğer iki kelime ise ilk kelimenin başlangıcı küçük ikinci kelimenin başlangıcı büyük olabilir. Değişkenler bize değer tutma ve değer atama konusunda yardımcı olurlar. Değişkenler oluşturulurken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri her değişkenin adının ve türünün belirtilmesi gerektiğidir. Ayrıca tanımlama veya atama işlemi bittiğinde satır sonuna iki nokta koymayı da unutmuyoruz. Java'da da bir çok değişken türü mevcuttur. Değişkenler tanımlanırken;
(Değişken Türü) + (Değişken Adı); dizilimiyle yani;
String ad;
şeklinde tanımlanırlar. Değişkenlere değer atanırken aşağıdaki şekilde eşittir operatörü kullanılır. Değişken tanım ve atamaları farklı satırlarda yapılabileceği gibi, aynı satırda da yapılabilir.
Farklı satırda Değer atama;
(Değişken Türü) + (Değişken Adı);
(Değişken Adı) = (Değişken Değeri);
String ad; ad = Ahmet;
Aynı satırda Değer atama;
(Değişken Türü) + (Değişken Adı) = Değişken Değeri;
String ad = Ahmet;
String ve Date değişkenleri hariç değişken türleri eclipse programı içerisinde mor renk ile gösterilirler.
Java'da birçok değişken türü bulunmaktadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi değişkenler değer tutmak ve atamak için kullanılırlar. Tuttukları değer ve atamalara göre de türleri olur. Popüler ve en çok kullanacağınımız değişken türlerinden bazıları aşağıdaki gibidir;
1- STRINGLER
En çok kullanılan değişken türlerinden biri olan String javada tırnaklar arasına yazdığımız ifadelere denir. Tırnak arasına yazdığınız sayı, karakter, harf ve benzeri her türlü ifadeyi java String olarak algılar. Dikkat edilmesi gereken nokta yazdığımız ifadelerin tırnak içerisinde olmasıdır. Mesela değikeninize a = 5; şeklinde bir atama yaparsanız bu birazdan işleyeceğimiz int türünden bir değişken olur a = "5"; dersek bu String türünden bir değişken olur.
Daha önceki dersimizde yaptığımız örneği ele alırsak, tırnaklar içerisinde belirttiğimiz "Merhaba Dünya!" ifadesi bir stringdir.
System.out.println("Merhaba Dünya!");
System.out.println (print line) ifadesi adından da anlaşılacağı üzere bir satır anlamına gelen line ifadesidir. println ifadesi ile bir satır yazıp alt satıra geçmesini sağlıyoruz. Ama sadece System.out.print yazmış olsaydık alt satıra geçmez aynı satırdan devam ederdi.. Ayrıca sysout yazdıktan sonra CTRL + SPACE tuşlarını kullandığınızda da eclipse size bazı öneriler sunar. Bunun gibi birçok eclipse kısayolu mevcuttur onları da ilgili konumuzda bulabilirsiniz ya da google'dan eclipse için en çok kullanılan kısayollar gibi bir arama yaparak da ulaşabilirsiniz. Bu tür tamamlamalara eclipse içerisinde sık sık rastlayacaksınızdır.
Stringlere atama yaparken String ad; şeklinde bir tanımlama gerçekleştiriyoruz. Değer atamalarını aşağıdaki örnekte olduğu gibi aynı satırda veya farklı satırlarda da yapabiliriz.
String ad; ad = Ahmet; String soyad = Altın;
Stringleri birleştirmek için + (artı) ifadesini kullanıyoruz. Ayrıca iki farklı stringi birleştirip arasında boşluk bırakmak için tırnak içerisinde boşluk bırakmak istediğimiz kelimenin başına veya sonuna boşluk bırakmamız gerekiyor. Yoksa birleştirdiğimizde iki String'i de bitişik ve okunaksız yazar. Aşağıdaki örneğe bakacaksak olursak ikinci tırnak içerisindeki " Dünya!!!" yazısından önce boşluk bırakıyoruz, konsol çıktısı aldığımızda da iki kelimenin arasında bir boşluk bırakarak bizi karşılayacaktır.
System.out.println("Merhaba" + " Dünya!");
2- INTEGER
Integer yani int tamsayı değerleri tanımlamada ve atamada kullanılır. Negatif değerlerde alabilir. Örnek olarak 8, 55 , -4 gibi değerleri gösterebilriz. Yine hem aynı satırda hem de farklı satırlarda değer atamalarını gerçekleştirebiliriz.
int a; a = 8;
3- DOUBLE
Kod olarak yazılımı double olan değişkenler, rasyonel sayı değerleri tanımlamada ve atamada kullanılır. Negatif değerlerde alabilir. Örnek olarak 1.8, 6.4 , -8.2 gibi değerleri gösterebilriz.
double b; b = 10.50;
4- BOOLEAN
Kod olarak yazılımı boolean olan değişkenler bir ifadenin doğru ya da yanlış olabileceği durumlarda kullanılabilir. Sadece true ya da false değerleri alabilir. Örneğin bilgisayarınız açık veya kapalı olarak atama yapmak istediğinizde true ya da false olarak atamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
boolean online = true;
Artık class oluşturma konusunda bir sıkıntı yaşamadağınızı varsayarak Ders01_Degiskenler adında bir class oluşturup main metodumuzu da ekleyerek aşağıdaki örnekleri kendiniz yazabilir ve eklemeler yaparak pratikte kendinizi geliştirebilirsiniz.
TOPLU DERS KODLARI:
public class Ders01_Degiskenler { public static void main (String[] args) { // Değişkenler <Değişken Türü> + <Değişken Adı> şeklinde tanımlanır. int x; // int yani integer tamsayı değişken türüdür. (0, 5, 6, -5) gibi. Eksi değer de alabilir x = 6; // Değişkenlere eşittir (=) işaretiyle değer atanır int y = 8; // Değişken tanımlama ve değer atama işlemlerini aynı satırda da yapabiliyoruz System.out.println (x); System.out.println (y); String isim = "Ahmet"; // String tırnaklar arasına yazılan ve yazı, karakter tutabilen değişkenlerdir // Birden fazla String değişkenini birleştirip kullanabilmek için + (artı) işaretini kullanıyoruz System.out.println ("Merhaba" + isim + " Nasılsın?"); // Değişken adlarını istediğimiz yerde kullanabiliriz System.out.print ("Merve bize gelsin"); // Sadece System.out.print yazarsak bir alt satıra geçmez System.out.print ("Ahmet de gelsin"); double z = 5.70; // Double rasyonel sayılar için kullanılır, eksi ya da atı farketmez (3.2, -3.8 gibi) boolean giris = true; // Boolean sadece doğru (true) ya da yanlış (false) değer alabilen değişkenlerdir } }
DERS EKRAN GÖRÜNTÜSÜ:

Java'da değişkenler veya atananan değerler üzerinden işlem yapabilmek için operatörleri kullanıyoruz. Operatör dediğimiz aslında basit matematikten de bildiğimiz toplama, çıkarma, çarpma, bölme işlemlerini yapmamızı sağlayan karakterlerdir.
OPERATÖR TÜRLERİ
1 - Eşittir Operatörü (=): Eşittir operatörü Java'da matematikte bildiğimiz eşitleme işlevinin yanısıra değer atama işlemlerinde de kullanılır.
2 - Toplama Operatörü (+): Toplama operatörü matematikte olduğu gibi toplama işlemleri için kullanılır.
3 - Çıkarma Operatörü (-): Çıkarma operatörü de yine matematikte olduğu gibi çıkarma işlemleri için kullanılır.
4 - Çarpma Operatörü (*): Çarpma operatörü de yine matematikte olduğu gibi çarpma işlemleri için kullanılır. Tek fark olarak çarpma işlemlerinde x yerine * (yıldız) işareti kullanılır.
5 - Bölme Operatörü (/): Bölme operatörü de yine matematikte olduğu gibi bölme işlemleri için kullanılır. Çarpmada olduğu gibi yine tek fark olarak klasik bölme işareti yerine / (slash) işareti kullanılır.
İşlemleri direk atanan değerler üzerinden yapabildiğimiz gibi değişkenleri birbiriyle iletişime sokarak da yapabiliyoruz. String değişkenlerimizi ya da iki String'i birleştirmek için de + (artı) operatörünü kullanıyoruz.
Java da tıpkı matematikte olduğu gibi işlemleri bir sıraya göre yapmaktadır. İlk olarak varsa parantez içini yoksa önce çarpma ve bölme işlemlerini yapıp daha sonra çıkarma ve toplama işlemlerini gerçekleştiriyor. Birden fazla parantez de kullanabiliriz bu konuda herhangi bir sıkıntı yoktur. Integer işlemlerinin sonucunda kesirli sayı çıkıyorsa eğer karşımıza java bunu yuvarlayıp bize sonucu verir. Buçuğun üzerinde de altında da olsa sonuç java bunu aşağı doğru yuvarlayıp bize tam sayı verir. Yani sonuç 2,3'te çıksa, 2,7'de çıksa java bunu 2'ye yuvarlaycaktır.
TOPLU DERS KODLARI:
public class Ders02_Operatorler { public static void main (String[] args) { // Operatörler genelde matematikteki anlamıyla kullanılırlar int a = 12 + 8; // toplama işlemi sonucu 20 çıkar int b = 9; // değer ataması nedeniyle b 9 olur int c = a - b; // Çıkarma işlemi sonucunda a değişkeni eksi b değişkeni sonuç 11 çıkar System.out.println (c + 14); // C + 14 yani yukarıdaki değişkenimiz olan 11 + 14 = 25 olur // Çarpma işlemi için * (yıldız), bölme işlemi için / (slash) işaretleri kullanılır. // Java'da işlem sırası matematikle aynıdır. Önce parantezler, sonra çarpma -> bölme -> toplama ve çıkarma int x = (3 + 8) * 3; // Parantezi kaldırırsanız sonuç 27 çıkar, işlem sırası nedeniyle şu anda 33 çıkıyor System.out.println (x); // x değişkenine ait işlemin sonucunu yazdır diyoruz // String birleştirme işlemi de + (artı) operatörüyle yapılır String y = true; y = "Kahraman" + "maraş";// y değişkenimize değer atıyoruz System.out.println (y + " Dondurması"); // y değişkenine string olarak Dondurması kelimesini ekliyoruz } }
DERS EKRAN GÖRÜNTÜSÜ

Bu dersimizde bazı işlemleri daha kolay bir şekilde yapmayı öğreneceğiz. Ders03_KolayIslem adında yeni bir class oluşturarak, her zaman yaptığımız gibi main metodumuzu yazıyoruz.
public class Ders03_KolayIslem {
public static void main (String[] args){
Yapacağimız işlemler bilmek zorunda olduğunuz bir şey değil ama bazen işinizi kolaylaştırmak veya bazı kodlarda karşılaştığınızda yabancılık çekmemenizi sağlamak amacıyla göstermek istedim.
İlk olarak işlemlerimizde kullanabilmek için int türünden bir x değişkeni oluşturuyoruz. System.out.println komutunu kullanarak x değişkenini konsola yazdırıyoruz. x = x+1; ifadesini kullanarak x değişkenin değerini bir arttırıyoruz.
int x = 75; System.out.println(x); x = x + 1; System.out.println(x);
Bir sonraki aşamada ise yukarıda yaptığımız x değerinin bir arttırılması işlemini x = x++; ifadesini kullanarak yapıyoruz ama bu sefer daha kısa bir kod yazmış oluyoruz. Azaltmak içinse tam tersi olan eksi ifadesini yani x = x--; kullanıyoruz.
x++; System.out.println(x); x--; System.out.println(x);
x+= 1; ile sayıya bir ekle diyoruz. Aynı şekilde başka bir örnekle olan x+= x; ifadesiyle sayıya kendini ekle diyoruz kısa yoldan. Eşittirin sağındaki değişkeni istediğimiz sayıyla değiştirerek istediğimiz işlemi gerçekleştirebiliriz. Aşağıdaki örnekte görüldüğü üzere kolay işlemleri çarpma, bölme gibi diğer işlemlerimizde de kullanabiliriz.
x+ = 1; System.out.println(x); x+ = x; System.out.println(x); x* = x; System.out.println(x); } }
TOPLU DERS KODLARI:
public class Ders03_KolayIslem { public static void main (String[] args){ int x = 75; // x değişkeni oluşturup bir değer atıyoruz System.out.println(x); // x değerini konsola yazdır diyoruz x = x + 1; // x değerini bir arttır diyoruz bu standart bir arttırma işlemidir System.out.println(x); // yeni x değerini konsola yazdır diyoruz x++; // burada da yukarıdaki gibi x değerini daha kısa bir şeklde 1 arttır diyoruz System.out.println(x); // yeni x değerini konsola yazdır diyoruz x--; // yeni x değerini bir azalt diyoruz burada yine x = x -1; şeklide de yapabilirdik System.out.println(x); // yeni x değerini konsola yazdır diyoruz x+ = 1; // yine farklı bir kod kullanarak x'i 1 arttır diyoruz System.out.println(x); // yeni x değerini konsola yazdır diyoruz x+ = x; // x'e kendisini ekle diyoruz System.out.println(x); // yeni x değerini konsola yazdır diyoruz x* = x; // x'i kendisiyle çarpıyoruz yani karesini alıyoruz System.out.println(x); // yeni x değerini konsola yazdır diyoruz // benzer şekilde bölme veya dğer işlemlerin de yapılmasını sağlayabilirsiniz } }
DERS EKRAN GÖRÜNTÜSÜ:

Bu dersimizde Eclipse programında konsol (console) dediğimiz alt kısımdan veri alıp kullanıcıyla etkileşime geçerek bir bakıma programlama bilgimizi bir ileri seviyeye taşıyacağız. Ders04_Etkilesim adında yeni bir class oluşturarak, main metodumuzu yazıyoruz her zamanki gibi.
Java kendi kütüphanesi'nde (library) bulunan bazı paketleri (package), sınıfları (class) ya da metodları (method) bize yardımcı olması için hazır halde bulundurup, projelerimizde çeşitli noktalarda kullanmamızı sağlamaktadaır. Bu sağlanan yardımcı işlevleri kullanabilmek için import komutunu kullanıp class veya metod isimlerini kendi classımızın başına yazarak ilgili verilerin class'ımızda kullanılabilir olmasını sağlıyoruz. Import ettiğimiz paket sadece belirttiğimiz class'da kullanılabilir. Sabit ve bizim müdahale edemeyeceğimiz kütüphanelerdir bunlar. import java. dedikten sonra CTRL + SPACE yaparsanız program size çeşitli öneriler sunacaktır.
İleride daha detaylı olarak bu konuları işleyeceğiz. Şimdilik kodumuzu olduğu gibi yazmanız yeterli olacaktır. Mesela bu örneğimizde konsoldan veri alacağımız için Scanner isimli konsoldan veri almamızı sağlayacak paketi import ediyoruz yani class'ımızın başına aşağıdaki kodu yazıyoruz.
import java.util.Scanner;
System.out.println ile kullanıcıya açıklayıcı olması açısından "Herhangi birşey giriniz:" ifadesini başa yazıyoruz.
public class Ders04_Etkilesim { public static void main (String[] args){ System.out.println("Herhangi birşey giriniz:");
Bildiğiniz gibi konsola birşey yazdırmak istiyorsak System.out komutunu kullanıyorduk, konsoldan veri girişi sağlamak içinse System.in komutunu kullanıyoruz. Bir Scanner objesi oluşturup adını girdi olarak belirliyoruz.
Scanner girdi = new Scanner(System.in);
cikti adında String türünden bir değişken oluşturuyoruz. Üst tarafta ne yazarsak bir alt satırda aynısını yazması için girdi.nextLine(); ifadesini kullanıyoruz. Fakat bu şekilde bırakırsak sonuç alamayız o nedenle yine bir alt satırda System.out.println(cikti); ifadesini kullanarak konsola ne yazdıysak aynısını bu satırda yazmasını sağlıyoruz.
String cikti = girdi.nextLine(); System.out.println(cikti);
Scanner obejesinin değişken türü String olmak zorunda değildir. Integer, double ve diğer değişken türlerini de kullanabiliriz. Aşağıdaki örnekler gibi String cikti ifadesini int cikti veya double cikti şeklinde de belirterek istediğimiz değişken türünü kullanabiliriz. Bunu yaptığımız takdirde değişken türüne göre nextLine ifadesinin de nextInt veya nextDouble olarak değiştirilmesi gerekir. Aşağıdaki göreceğiniz üzere ikinci ve üçüncü kısımlarda yaptığımız çarpma ve bölme işlemlerinde bu konuya ait örnekleri görebilirsiniz.
System.out.println("Sayınızın 8 katını hesaplayın"); Scanner girdi2 = new Scanner(System.in); int sayi = girdi2.nextInt(); System.out.println("Sayınızın 8 katı"); System.out.println( sayi * 8 ); System.out.println("Bölünen sayı"); Scanner girdi3 = new Scanner(System.in); int sayi1 = girdi3.nextInt(); System.out.println("Bölen sayı"); Scanner girdi4 = new Scanner(System.in); int sayi2 = girdi4.nextInt(); System.out.println("Sonuç"); System.out.println( sayi1 / sayi2 ); } }
TOPLU DERS KODLARI:
import java.util.Scanner; public class Ders04_Etkilesim { public static void main (String[] args){ System.out.println("Herhangi birşey giriniz:"); // kullanıcı için bilgi mesajı giriyoruz Scanner girdi = new Scanner(System.in); // dışarı bilgi aktarırken system.out konsoldan veri alırken system.in kullanıyoruz. // girdi yerine istediğimiz ismi verebiliriz. girdi burada bir değişken aslında. String cikti = girdi.nextLine(); // girdi.nextLine kullanarak burda ne yazdıysak bir sonraki satıra yazmasını sağlıyoruz. System.out.println(cikti); // Programı çalıştırdığımızda çıkan boşluğa ne yazarsak alt satırına da onu yazar. System.out.println("Sayınızın 8 katını hesaplayın"); Scanner girdi2 = new Scanner(System.in); int sayi = girdi2.nextInt(); //değişken integer olduğu için nextLine yerine nextInt kullandık. Eğer double olsa nextDouble yazardık. System.out.println("Sayınızın 8 katı"); System.out.println( sayi * 8 ); // burada girdiğimiz sayıyı 8 ile çarpmasını istiyoruz. // bu kısımda girdilerle basit bir bölme işlemi yapıyoruz System.out.println("Bölünen sayı"); Scanner girdi3 = new Scanner(System.in); // kullanıcı bölmek istediği sayıyı giriyor int sayi1 = girdi3.nextInt(); System.out.println("Bölen sayı"); Scanner girdi4 = new Scanner(System.in); // kullanıcı kaça böleceğini belirtiyor int sayi2 = girdi4.nextInt(); System.out.println("Sonuç"); System.out.println( sayi1 / sayi2 ); // sonuç burada gösteriliyor } }
DERS EKRAN GÖRÜNTÜSÜ:
