
JAVA DERSLERİ ANASAYFA ÖNCEKİ DERS SIRADAKİ DERS
Konu başlığına tıklayarak detayları görebilirsiniz!!!
JDK (JAVA Development Kit) bizim java programlarını çalıştırabilmeniz için gerekli bir araçtır. Bu aracı hiçbir zaman direk olarak kullanmayacağız aslında. Bizim için arka planda çalışıyor olacaktır. JDK’yı direk google’dan “JDK indir” yazarak veya ;
JDK İndir linkine tıklayarak işletim sisteminize uygun versiyonunu indirebilirsiniz.
Daha sonra indirdiğiniz dosyaya çift tıklayarak kurulumu başlatıp yönergeleri takip ederek (genelde next next diyerek) kurulumu tamamlayabilirsiniz.



Eclipse kod yazarken direk kullanacağımız programdır. Eclipse java için IDE olarak yani geliştirme aracı olarak kullanacağımız bir araçtır. JDK’nın aksine Eclipse aktif olarak kodları yazıp ve devamlı kullanacağımız bir araç olacaktır bizim için. Eclipse dışında, Netbeans, JCreator, Intellij IDEA gibi editörlerde de java kodlaması yapabilirsiniz. Ama dünyada en çok kullanılanlardan ve daha az sorun çıkarması açısından ben Eclipse tercih ediyorum.
Eclipse’i google’dan “Eclipse indir” şeklinde aratarak veya;
Eclipse İndir linkine tıklayarak indirebilirsiniz.
Bu adreste karşınıza bir çok seçenek çıkar, bu seçeneklerden “Eclipse IDE for JAVA EE Developers” seçebilirsiniz. İndirdiğiniz RAR dosyasını Winrar programını kullanarak dilediğiniz bir yere çıkarmanız gerekiyor. Bunu istediğiniz yere çıkarabilirsiniz. Daha sonra çerisindeki eclipse.exe dosyasına çift tıklayarak programı çalıştırırsınız. Ekstra bir kurulum gerektirmiyor. Ben şahsen ana işletim sistemi dışında bir disk bölümüne kuruyorum herhangi bir sorun yaşandığında sıkıntı olmaması açısından sizler de bu şekilde yapabilirsiniz. Kolaylık olması açısından masaüstüne veya görev çubuğuna eclipse.exe dosyasını kısayol olarak da ekleyebilirsiniz.


İlerki aşamalarda yazdığınız Java kodlarını çalıştırdığınızda (run) eğer bir hata varsa eclipse bunu size çeşitli şekillerde bildirebilir. Bu gibi durumlarada karşılaşabileceğiniz hatalar ve genel olarak anlamları aşağıdak gibidir;
Syntax Error (Sözdizimi Hataları): Kod yazılırken oluşan java tarafından daha önce belirlenmiş yazım kurallarına aykırı hareket edilmesi durumunda oluşan hatalardır. Derleyici (compiler) bu hataları "syntax error" olarak yazılımcıya bildirir. Bu tür hataları azaltmak için üç dört harf yazdıktan sonra CTRL + SPACE tuşlarını kullanarak Eclipse tarafından bize sunulan önerilerden birini kullanarak yolumuza devam edebiliriz.
Run-time Error (İşlevsel Hataları): Yazılımı çalıştırdığımızda karşımıza çıkan işlevsel hatalardır. Mesela bir bölme işlemi esnasında oluşabilecek hata bir run-time error'dur. Java Virtual Machine bize hatanın nerede olduğunu gösterir ve düzeltene kadar hata vermeye devam eder.
Logical Errors (Mantıksal Hatalar): Adından da anlaşılacağı üzere yazılım istenilen sonucu vermezse mantıksal bir hata oluşmuş demektir. Bu ve benzeri durumlarda yazılımcı kodu tekrar gözden geçirerek mantığa aykırı yanlışları tespit eder ve düzeltir.
Java'da zorunlu olmayan ama yazılımcılar arasında ortak kullanılan kurallar vardır. Bu konulara yeri geldiğinde ilerde yine değineceğiz ama şimdilik ön bilgi olsun diye bazılarını belirtmek istedim.
- Java'da proje adları küçük harfle başlar ve Türkçe karakter kullanılması önerilmez. Örneğin satınalma ile ilgili bir proje yapacağız projemizin ismi şu şekilde olabilir; satinalma"
- Java'da class isimleri büyük harfle başlar. Örneğin satınalma projemiz içerisinde stok diye bir class oluşturmak istiyoruz. Class adını Stok olarak belirleyebiliriz. Eğer class adımız iki kelime ise her iki kelimeninde ilk harfi büyük olur ve aralarında boşluk bırakılmaz.
- Değişken adını küçük harfle başlatmak gerekir. Eğer iki kelime ise ilk kelimenin başlangıcı küçük ikinci kelimenin başlangıcı büyük harf olabilir.
- Java da tıpkı matematikte olduğu gibi işlemleri bir sıraya göre yapmaktadır. İlk olarak varsa parantez içini yoksa önce çarpma ve bölme işlemlerini yapıp daha sonra çıkarma ve toplama işlemlerini gerçekleştiriyor.